top of page

Grenzen stellen


Grenzen stellen

Business Women Planning

Waar ik in de EnergyJoy praktijk regelmatig tegenaan loop is het feit dat grenzen stellen een enorm struikelblok is.

Maar wat is grenzen stellen eigenlijk?

Volwassenen krijgen dagelijks met uitdagende situaties te maken. Je bent bijvoorbeeld gezellig met een collega aan het kletsen. Tussen neus en lippen door word je gevraagd of je die ene woensdagmiddag werk wilt overnemen. Je collega is door een doktersbezoek echt verhinderd en er moet iemand op de zaak aanwezig zijn. Voor dat je er erg in hebt schiet er van alles door je hoofd.

thinking_head.png

Gedachtes als: “Ach, wat vervelend dat ze naar de dokter moet! Als het maar niets ernstigs is, 2 jonge kinderen thuis... "

En: "Oh, woensdagmiddag, ik had zelf afgesproken om met een jeugdvriendin een kopje thee te drinken. Al jaren proberen we af te spreken om gezellig bij te kletsen....nou, ja dat verzet ik dan wel. Een doktersafspraak is tenslotte belangrijker."

En: "Hé, 2 weken geleden heb ik ook voor haar ingevallen omdat ze niet kon." Of:"Het zou echt onaardig van me zijn als ik nu nee zeg, stel dat het iets ernstigs is. Dat vergeef ik mezelf nooit...."

Snuggly Teddy

Het gebeurd allemaal in een fractie van een seconde. En daar ga je, voordat je er erg in hebt zeg je: 'Ja' terwijl het eigenlijk "me-time" is.

Nu denk je waarschijnlijk, iemand vraagt om een gunst, dan zeg je toch geen nee? Nee, natuurlijk niet!

Maar het gaat er ook om hoe vaak je gehoor geeft aan een gunst. En nog belangrijker, hoe vaak vraag jij een ander om een gunst? Zit er evenwicht in het geven en nemen!

4-ways-balance-job-search.jpg

Is er balans in het ‘ja’ en ‘nee’ zeggen?

Feit is dat vooral gevoelige mensen het lastig vinden om 'nee' te zeggen. De zogenaamde pleasers. "Jij blij, ik blij" mentaliteit. Daarbij kunnen sommige mensen zonder blikken of blozen keer op keer om bepaalde gunsten vragen. De bekende 'takers'. Je staat vast regelmatig versteld hoe goed ze de vraag weten te verpakken in een 'no-no-possible' verpakking'. Zodat je er gewoon geen ‘nee’ op kan zeggen. Achteraf balend dat je er weer bent ingetrapt, mopperend tegen je partner of een vriend(in) dat je eigenlijk niet wilde....

Wat kan je hier aan doen? Je bent nu eenmaal zo. Toch?

Toy  plane with remote control

De eerste belangrijke stap in de goede richting is bewustwording. Als het ware vanuit een helicopterview waarnemen wat er gebeurd.

Weten wat er gaande is. Dan overzie je de situatie, ben je ‘in control’ en nemen je gedachten minder een loopje met je.

yes-no-buttons.jpg

Daarbij is het heel belangrijk om je gevoel te monitoren. Wat voor gevoel krijg je bij deze persoon en de gunst waar om wordt gevraagd?

Nee, niet wat voor gedachte! Wat voor gevoel? Voel je onrust in je buik, zenuwen, drukkend gevoel? Dat is duidelijk een 'nee!'. Of voel je blij van binnen, lichte kriebels en gezellige vlinders?

Een overduidelijke 'ja!'. Daar ligt het antwoord!

Pink and Black Butterfly

Jouw onderbewuste, jouw intuïtie, jouw bescherming én routebeschrijving naar jouw grens. Leer hier naar te luisteren, leer het waar te nemen dwars door al die altijd maar doorgaande gedachtes heen. Zegt je gevoel 'nee' ? Zorg dan dat je mond ook ‘nee’ zegt! Negeer je dit subtiele signaal jaar in jaar uit, dan zorgt je lichaam er op een andere manier wel voor dat je luistert.

o-WORK-BURNOUT-facebook.jpg

Naar...maar waar.

Zo kan het met oververmoeid beginnen en uiteindelijk kan het uitmonden in bijvoorbeeld een burn-out. Het continu over je eigen grenzen gaan, je eigen energie weggeven, jezelf voorbij lopen.

Dit kom ik veel tegen in de praktijk als ik op intuïtief niveau met de energie van cliënten mag werken.

Zo zonde!

Mijn tip: Luister de volgende keer naar je gevoel, ga het oefenen. Leer naar jouw intuitieve ‘ja’ of ‘nee’ te luisteren. Het zal sterker worden en het zal je verbazen.

Kies voor het antwoord van binnen uit, diep vanuit je kern! Daar ligt het antwoord op de vraag: " Waar ligt mijn grens? " Respecteer jouw eigen grens en geef deze duidelijk en tijdig aan. Het is jouw goed recht en onthoud: ‘The soul knows’!

Beach Fun

Mocht je naar aanleiding hiervan vragen hebben en/of behoefte hebben aan een consult dan hoor ik het graag.

Veel succes & EnergyJoy, x Lisette

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
bottom of page