top of page
EnergyJoy typewriter script.JPG

17 maart 2021

 

Lisette Lucas:

Script

Podcast 59. Zelfsabotage, Hoe Kom Je Eraan En Nog Belangrijker: Hoe Kom Je Ervan Af! + 3 Zelfsabotage Pijlers om te Shiften

 

Herken je dit? Je bent van plan om iets nieuws te ondernemen en zonder dat je er erg in hebt saboteer je jezelf. 

 

Dit herhalende gedrag noem je: Zelfsabotage! En ja…we doen dit allemaal! 

 

In deze podcast geef ik je 3 pijlers waarmee je ontdekt hoe je jezelf saboteert en waarom.

 

Zodat je het vanaf nu direct herkent, kan transformeren en vrij kan zijn om het leven te leven wat je verdient! 

 

Welkom bij Podcast 59!

 

Vandaag gaat de podcast over zelfsabotage. Klinkt heftig maar ik kan je vertellen, ik was er absoluut kampioen in, veel van mijn cliënten en cursisten doen het en ja, ik kan je vertellen: Jij doet het ook. 

Of beter gezegd: We doen het allemaal! 

 

Hmmmm… denk je nu misschien, maar wat is dat dan? 

 

De shownotes van deze aflevering vind je trouwens op www.lisettelucas.com/59

 

Ik noem zelfsabotage naar mezelf toe altijd: mezelf ‘schijnveilig’ houden.

 

Ik bleef bijvoorbeeld liever in een veilig gedrag hangen. Een gedrag waarbij ik geen nieuwe situaties en omstandigheden aantrok. Want als je niets veranderd in je leven, kan ook niets je teleurstellen, bang maken, verdriet doen of pijn doen toch? 

 

Dus nee dacht ik dan vaak last minute…. laat ik maar niet die stap zetten in de richting van mijn dromen en wensen. Want stel je voor dat het niet goed uitpakt. Dan zal dat een enorme teleurstelling zijn, nee, laat ik het maar niet doen. En daarbij misschien voel ik me daarna dan nog rotter dan dat ik me nu voel… 

 

Zo’n typische ‘schijnveilige’ gedachte. Want wat als je wél die stap zet in de richting van je wensen en dromen en wat als het wél goed uitpakt?!?

 

Het feit dat je wensen en dromen hebt betekent ook dat je niet op de plek bent en de omstandigheden om je heen hebt die je wenst en waar je van droomt toch? 

 

Dus waarom zet je dan niet die stap en geloof je al die ‘smoesjes’ of eigenlijk leugens die je jezelf vertelt. 

Zo van: Ach, dat is niets voor mij…

Ik ben niet goed genoeg om dat te doen…

Wat zullen ze wel niet van me denken..?!

Dat is voor mij niet weggelegd… 

Wie ben ik om überhaupt te geloven dat het beschikbaar voor me is? 

Dat ga ik nooit kunnen…

Dat ben ik niet waard… 

Ze zien me al aankomen…

Doe maar normaal joh… dan doe je al gek genoeg..

Waarom ben ik niet tevreden met wat ik heb…

 

En? Herkenbaar? Misschien wel een of meerdere van deze gedachten die door je hoofd gaan? 

 

Ik kan je nu vertellen: Dit zijn zelf saboterende gedachten!

 

En ik kan je na mijn eigen zoektocht van vallen en opstaan ook vertellen waar dit vandaan komt. 

 

Want naast het feit dat je veel beperkende overtuigingen en oude patronen meekrijgt van je ouders, gedurende je opvoeding, van mensen die voor je zorgden toen je opgroeide gaat het nog verder. 

 

Dit heeft namelijk te maken met je: 2 million year old brain zoals Tony Robbins dit zo mooi zegt! Oftewel je oeroude brein en programmering om te overleven.

 

Diep, diep van binnen zit een programmering in je systeem die gebaseerd is op overleven, pure overleving. Ik noem het ook wel mijn: Vermijd pijn-brein…  Helaas is die programmering niet echt up to date. Tenminste, niet als je het niet hebt aangepast en geupgrade door de jaren heen. 

 

Dus staat het nog in de ‘standaard programmering’ die je bij geboorte hebt meegekregen op dit gebied dan heb je ook nog te maken de volgende onbewuste gedragsregels. 

 

Dus meteen mooi om te weten. Want persoonlijk vond ik zelfsabotage altijd heel pijnlijk klinken. Zo van: Alsof je jezelf iets aandoet. Tja, aan de ene kant is het wel zo, maar aan de andere kant kan je er niets aan doen want het zit dus in-geprogrammeerd. 

‘Oh, dus niet mijn schuld’: kan je nu denken… haha… uhmm ja en nee. 

 

Wat nu wel zo is, na het luisteren van deze podcast kan je je daar dus niet meer achter verschuilen. Dan weet je welke stappen je kan ondernemen om deze programmering te overschrijven, voorgoed. Haha… dus wil je schijnveilig blijven dan kan je nu nog stoppen met luisteren. Dat is ook een optie. 

 

Nee, geintje natuurlijk. Het feit dat je dit luistert, deze podcast, is al jouw krachtige innerlijk weten die je stuurt en aanvoelt dan er iets mag en misschien wel moet veranderen. Puur omdat je weet dat je hier in het leven bent voor een reden. Een groter goed, je voelt misschien een missie, een levensdoel in je diepere lagen borrelen die omhoog wil komen. 

Of misschien gewoon een gevoel wat je nu nog niet onder woorden kan brengen maar wel een weten van: Er moet iets veranderen. 

 

Nou, dat is top! Dan ben je op het juiste adres. Want ik bedenk ook dit niet zomaar natuurlijk, ik heb dit door schade en schande zelf doorleeft, beleefd en vervolgens omarmt. Ik heb ook dat, aha-moment gehad. Dat moment van inzicht, dat moment van wow…. Dit verklaart alles! 

Ik ben zelf gaan ontdekken wat werkt, als je zoals ik: sensitief bent, empathisch, gevoelig, maar ook een gigantische drive en verlangen voelt die je vooruit stuwt.  Los van alles, los van diepe, pijnlijke dalen die het leven je biedt. 

 

En de 3 zelfsabotage pijlers die ik je nu ga geven hebben mij daar gigantisch bij geholpen. 

 

Want hoe werkt de mind. Wat je niet begrijpt dat kan je niet helen. Daarom is inzicht kracht! Inzicht geeft je ruimte om te helen en daarna kan je vrij zijn. Vrij om een leven te leven op jouw voorwaarden. Los en bevrijd van je oude patronen, overtuigingen en 2 million year old brain. Daar lach je dan om… Want je weet dan voorgoed en altijd: Dat ben ik niet meer en dat zal ik ook nooit meer zijn!

 

Hoe heerlijk klinkt dat! Ademhalen, lucht, ruimte, vrijheid! Yes! Ik kies ervoor en ik weet het zeker, jij luistert dit nu dus: Jij ook! 

 

Dus pijler voor zelfsabotage 

 

#1: 

 

Dit is een vorm van zelfsabotage afkomstig uit je oeroude overlevingsprogrammering. 

Dit brengt je terug naar de grot waar je ooit woonde met je stam. Veilig en beschermd. En wat als je 1 voet buiten de grot zou zetten… dat kon wel eens het einde betekenen. Want daar kon die beer staan die je direct zou verslinden. Het onwetende alleen al was een gigantische bedreiging, hoe kwam je aan eten. Wie ging je beschermen en een dak boven je hoofd bieden als je zou verdwalen? 

Dus wat heb je daar geleerd? Is het verstandig om die stap in het onbekende te zetten? 

 

Ik kan je vertellen: Nee! Dus wat deed je toen? Dan ging je heel snel, en dat is 

pijler #1:Wegrennen van wat onbekend is, terugrennen naar wat bekend is.

 

Terug die grot in… maar… kijk eens om je heen, niet meer echt een grot nu toch? Maar wel een plek die ‘schijnveilig’ lijkt. Want ik kan je vertellen…. Doe de deur open, kijk naar buiten…. Ik zie geen beer! Jij? 

 

Maar dit is ook vaak de reden waarom mensen in toxische relaties blijven hangen… omdat het ergens ook bekend is. Of waarom mensen die wonen in gebieden waar steeds aardbevingen zijn er toch blijven wonen… het is bekend. 

Of waarom je toch maar in die baan blijft hangen die je al jaren ongelukkig maakt… het is bekend….

 

Ik zeg altijd: Het komt altijd goed. En ik moet zeggen. Dat werkt! Dus soms zet je die stap in het onbekende en ja, meestal is dat spannend en eng en wennen. Maar in no-time zal je merken dat het wellicht de beste keus is geweest die je had kunnen maken. En haha. Dat er geen beren zijn en dat het veilig is. 

 

Dus pijler #1: Maak het onbekende bekend en je leven zal voorgoed veranderen!

 

Zelfsabotage Pijler #2 

 

#2: Angst voor afwijzing

Dit is er echt een die ik ook zo heb doorleefd. Ik kan je vertellen, maak de keuze om je te ontwikkelen als medium en psychic. Dan ga je die voelen. 

En ja, het heeft echt wel even geduurd voordat ik überhaupt de zin: Ik ben medium uit durfde te spreken. Jaren van persoonlijke transformatie en ontwikkeling. En nu stuur ik het vol blijdschap de wereld in. Want ik weet dat ik het waard ben. Dat ik goed en goed genoeg ben. Want daar ligt de basis. 

 

Als je maar enigszins het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent of het niet waard bent. Dan zal je jezelf ook gaan saboteren. Dan zal je je klein houden. Dan ga je pleasen. Dan ga je zorgen dat je vooral binnen de stam, binnen de tribe, binnen de groep blijft horen. Want denk maar weer terug aan die grot. Ren je in je uppie naar buiten, dan hebben we eerst die beer, maar daarna hebben we ook de stamleden die je opeens aanzien voor buitenbeentje. En wellicht ook een potentiele bedreiging. Want wie zegt dat jij niet een complotje met die beer sluit. En hem stiekem de grot in laat. Wantrouwen met als gevolg: Afwijzing. 

Want als je vroeger niet meer de grot binnen gelaten zou worden: 

1e gevaar: die beer of andere vorm van bedreiging

2e gevaar: Geen dak boven je hoofd

3e gevaar: Geen eten van degene die voor je zorgden

 

Dus wat is angst voor afwijzing nu eigenlijk echt? Een oeroude programmering!

Tot je 18e is het handig om bij het gezin te horen inderdaad. Dan is een dak boven je hoofd en eten op tafel handig. Maar zodra je volwassen bent kan je die angst voor afwijzing direct overboord gooien! 

Of beter gezegd: Direct uit je onderbewuste programmering verwijderen! Want je overleeft het in een groep maar je overleeft het ook in je eentje! 

Zo simpel is het. Dus je mag stappen zetten in de richting van je dromen en wensen. Het boeit niet wat anderen ervan vinden of denken. Dat zijn hun pijn-breinen in overdrive. 

Dit inzicht alleen gaat een verlossing voor je zijn als je ermee worstelt!

 

Ik ben een compleet, 100% andere richting ingeslagen dan die ik via mijn opvoeding heb meegekregen. Ik heb mijn hart en ziel gevolgd. Ik kon niet anders maar bepaalde 

stamleden keken me meer dan raar aan. 

En ik kan je vertellen dat nu ze zien dat cliënten mij bedragen betalen die hoger zijn dan voor een topadvocaat. Dat ze zich echt wel even op hun achterhoofd krabben…. 

Wat heb ik gedaan: Ik heb de angst voor afwijzing volledig getransformeerd en ik weet dat ik het waard ben. Dan kan je alles aan! En omdat ik het kan weet ik 1000% zeker dat jij het ook kan. Je bent het zo, zo waard. En dit luisteren is de bevestiging hiervan. Want je bent jezelf aan het voeden en verrijken en dat is de sleutel! Dus gefeliciteerd! Ga zo door! Super trots ben ik op je! Zorg dat je dat zelf ook bent! Prijs jezelf voor de stappen die je zet. Iedere dag! Jij bent de belangrijkste waarvan je waardering nodig hebt. Dus wees lief voor jezelf en gun het jezelf!

 

En dat brengt me bij zelfsabotage pijler #3

 

#3: Stop met jezelf leugens te vertellen. 

 

Ja, oeps… klinkt pittig vind je niet? Ik kan je vertellen, als ik met clienten en cursisten spreek hoor ik direct de leugens die ze zichzelf vertellen. 

Zoals: Mijn werk sloopt me, ik ga echt dood van de stress, ik word gek van de hoofdpijn, mijn partner drijft me tot waanzin, dat verlamt me echt volledig, ik ga er echt aan onderdoor… 

 

Stop!!! Dit is allemaal niet waar! Dit zijn leugens! Maar als je jezelf nu betrapt op leugens draai het dan in ieder geval om: Ik ben geweldig, ik ben succesvol, ik ben zo fit, ik voel me krachtig, ik ben zo ontspannen, ik voel me fenomenaal…..

 

Want, je weet inmiddels als je regelmatig mijn podcast luistert: De woorden die je zegt tegen jezelf creëren je realiteit! 

 

Dus laat je woorden en dus je mind voor je werken. Vertel het de dingen die je wilt realiseren en creeren in je leven. Zie het voor je, voel hoe het is om je krachtig en volledig geaard te voelen. Voel en zie en zeg hoe fijn je je voelt. Hoe goed je functioneert als je lekker in je vel zit. Hoe heerlijk het is om te begrijpen hoe de mind werkt. Hoe krachtig je het vervolgens voor je kan laten werken. 

 

Je mind luistert altijd: Of het nu waar is of niet. Het is jouw geest die altijd zegt: Your wish is my command. 

Dus vertel je inner-spirit, je mind, je drijvende deel hoe je het wilt. En geef het niet de kans tot zelfsabotage. Betrap je jezelf op een zin, een woord of gedachte: Draai het om!

 

Ik kan dit niet naar: Dit is absoluut voor me weggelegd en ik ga het masteren!

Ik voel me beroerd naar: Ik kies ervoor om me fit, vitaal en krachtig te voelen. 

Ik kan het niet verdragen naar: Ik heb een fenomenaal incasseervermogen!

 

Yes?!? Valt het kwartje?

 

Jij kan zelf bepalen wat je wel en niet binnenlaat. 

Dus resume:

Zelfsabotage pijler:

#1: Wegrennen van wat onbekend is, terugrennen naar wat bekend is

#2: Angst voor afwijzing

#3: Stop met jezelf leugens te vertellen

 

In de shownotes op www.lisettelucas.com/59 zal ik ze ook plaatsen.

 

Mooi als reminder.

 

Want vanaf nu heb je inzicht en kan je het gaan shiften en het leven creeren onder jouw voorwaarden. Vrij van zelfsabotage!

 

Ik wil je super danken voor het luisteren. Fijn en bijzonder om elkaar zo te mogen ontmoeten. 

 

Wil je verder ontwikkelen, transformeren en groeien. Dan ben ik er om je bij te staan. Binnenkort zijn er weer een aantal gratis live masterclasses en start een nieuwe groep van de Master Je Intuïtie Academy. Wil je erbij zijn, meedoen of meer informatie. Houd mijn site in de gaten of stuur een mailtje naar info@lisettelucas.nl

 

Ik hoor graag hoe het shiften gaat. Zoveel prachtige reactie krijg ik bijna dagelijks, mijn hart maakt iedere keer een sprongetje van blijdschap en dankbaarheid. Prachtig hoe we elkaar helpen en steunen. En nogmaals dank voor het luisteren en tot snel!

Liefs van mij xxx

 

All rights reserved EnergyJoy © 2021

59. Zelfsabotage

bottom of page