top of page
EnergyJoy typewriter script.JPG

13 januari 2021

 

Lisette Lucas:

Script

Podcast 50. Masteren vs. Leren, Ontdek Het Verschil En De Levensveranderende Kracht Van Het Masteren Van Een Skill. 

 

 

Ken je dit?  Je wilt nieuwe dingen leren maar merkt dat alles maar half bakken blijft hangen en dat je er eigenlijk maar weinig mee kan en doet. 

 

 

Als jij het verschil tussen leuk wat leren of het krachtig masteren van iets ontdekt, zal je leven veranderen!

 

Zodra jij de master wordt over jouw leven zal je leven nooit meer hetzelfde zijn

 

Je zal kracht, geluk en voldoening ervaren omdat het in je systeem zit en een deel is van wie je bent! 

 

Welkom bij Podcast 50!

 

Bijna een jaar lang ben ik aan het podcasten en als je vanaf podcast #1 terugluistert dan zal je horen dat ik gaandeweg het behoorlijk ben gaan masteren. Het is een vaardigheid die ik me heb aangeleerd. 

 

Om maar meteen het bruggetje te maken naar het onderwerp van vandaag.

 

Bij podcast #1 heb ik me voorgenomen om minimaal 2 jaar iedere week een aflevering te lanceren. Geen discussie mogelijk! Ongeacht of er wel of niet iemand luistert, ik heb die commitment met mezelf gemaakt.

 

En ja, #50 is daar en wow wat een journey is het zover! Mijn leven is gigantisch veranderd en ik voel me krachtiger dan ooit!

 

Ik had het succes van de podcast niet durven dromen en eigenlijk is dit pas het begin!

 

Als ik nu terugluister naar die 1e paar afleveringen dan heb ik de neiging om ze opnieuw in te spreken. En dat deelde ik ook met enkele cursisten. En iemand die al mijn podcasts al voor de 2e keer aan het luisteren is zei meteen: Nee, het is juist heel mooi. Je groeit in je podcasts, dat hoor je, dat is juist mooi.

 

Oh, dacht ik toen. Ze heeft een punt. Want is dat nou juist niet waar mijn podcasts over gaan? Groei en ontwikkeling?

 

Persoonlijke transformatie? Ik kan je vertellen, ik ben vol aan! Om het zo maar te noemen. Maar is dat altijd zo geweest?

 

Nee, absoluut niet! Je mag gerust weten, ik ben aan het struggelen geweest. Zoekende, dit doen, dat doen, twijfelen, nee, dat was het toch niet…. Een menselijke zoektocht denk ik maar waardoor komt dat?

 

Ik heb erover nagedacht en een situatie met een cursist heeft me het inzicht gegeven.

 

De kern van dat inzicht: We denken vrij snel dat we het allemaal al weten, raken onze interesse kwijt, geven een externe oorzaak de schuld dat het ’t niet is en hoppen door naar het volgende. Daar gaan we vervolgens het hele ritueel herhalen.

 

Geldt niet voor iedereen maar het is een patroon wat ik regelmatig zie terugkeren inclusief bij mijzelf. 

 

Ik ben tot de conclusie gekomen dat het komt omdat we hebben leren leren.

Ja, je hoort het goed. Leren leren. En daar gaat het mis. Denk maar aan school van vroeger. Je leert iets, je duwt het passief zittend in je denkende, analytische brein. Past denkend toe wat je geleerd hebt en suddert door. 

 

Kan je een leven lang vol houden hoor. Niks mis mee. Maar, wat denk je? Is die persoon happy? Heeft die persoon het gevoel dat hij of zij echt leeft? Ervaart die persoon passie, kracht, liefde, voldoening en dankbaarheid vanuit hetgeen hij of zij doet? 

 

Nou? Ik persoonlijk denk Nee!

 

De ouderwetse manier van leren, plat, passief leren noem ik het maar even zorgt ervoor dat we ons ook zo gaan voelen. En, dat het ook zo weer vergeten is.

 

Oke, leuk dat je dit vertelt Lisette, zal je denken? Waar wil je naartoe? 

 

Waar ik naartoe wil is dit.

Hoe heb jij leren lopen?

 

Hoe heb jij leren fietsen?

 

Hoe heb jij leren zwemmen? 

 

Leren lopen heb je denk ik eerst ongeveer 1 tot 1,5 jaar bekeken bij een ander. Je hebt gekeken naar degene die het beheersten. Bijvoorbeeld je ouders, verzorgers. Zij waren jouw rolmodellen. En toen dacht je hoogstwaarschijnlijk, dat wil ik ook kunnen.

 

Je ging je optrekken aan iets want dat rechtop staan bleek toch een grotere uitdaging dan die grote mensen doen voorkomen. Jeetje, boink, daar ga je weer op je dikke luier. En hup, nog een keer, puffend en steunend maar je deed het. Je ging ervoor. Je viel, je stond op, je viel, je stond op, en opeens was het moment van balans daar en hup, voetje vooruit en booom… lag je weer. Nog een keer, onverbiddelijk. Geen haar op je hoofd die dacht aan opgeven. En weer, balans zoeken, voetje vooruit, gewicht verplaatsen, andere voet verplaatsen, 1 stap en bammm en toen…. Groot applaus! Juichende mensen op je heen! 

 

Wow dacht je toen, dat is gaaf, dat voelt goed, ik ga door! En ja, opstaan, stappen, stappen, valllen opstaan, lopen, trotse gezichten en een gevoel van ik kan de wereld aan.  En opeens is het moment daar. Je loopt, sterker nog, je loopt en doet andere dingen tegelijk. Speelgoed in je mond stoppen, de plant van de tafel trekken. Wow, hoe gaaf! 

 

En terwijl je dit nu met me herbeleeft hoop ik dat je meevoelt. Want wat je daar hebt gedaan, is niet alleen leren. Leren is: Iemand vertelt je hoe het moet en succes ermee. Nee, je bent het gaan toepassen, je bent het gaan uitvoeren, je bent het gaan oefenen, je bent het gaan: En daar komt jouw meest krachtige woord, je bent het gaan Masteren! Je bent master geworden en daarom kan je het nu volledig geautomatiseerd doen zonder na te denken! 

 

Ja, even een applaus voor jezelf!

 

Ja, duh…. Lisette… dit is normaal, iedereen kan dit. 

 

Ja, als het goed is wel ja. Maar weet je wat dit betekent? 

Als dit je 1 keer is gelukt, dan zit het zo in je systeem dat het met alles waar je je mind en commitment aan geeft, alles waar je je toe zet ook gaat lukken!

 

Voel je twijfel terwijl ik dit zeg? Sta dan nu op en loop een rondje. 

 

Dat is het bewijs! Jij mastert deze en nog veel meer skills. Jij bent dus de master en de creator van je leven!

 

En zo heb je ook leren fietsen, zo heb je leren zwemmen. Je hebt gewoon je ‘skills tot mastery’ herhaald. En als het goed is met succes!

 

En wat is het verschil dus tussen leren en masteren?

 

Heel simpel, ik geef jouw een boek: Leren zwemmen.  Ga maar leren zwemmen aan de hand van instructies uit een boek. Succes!

 

Zou wel een reddingsboei meenemen. Want ook al stamp je dat boek in je kop: Je gaat naar de bodem. 

Het vergt oefening, het vergt training, het vergt herhaling, het vergt keer op keer de fundering herhalen. De basisprincipes herhalen. En dan….. na weken, maanden, jaren…. Zwem je!

 

En dat brengt me terug naar de cursist die mijn lesstof had ontvangen en na 3 lessen zei: Ik ken dit allemaal al. Dit is herhaling voor me, hier steek ik niets van op. 

 

Mijn antwoord en gedachte: Dat je iets eerder hebt gehoord of geleerd kan. Maar dat je er niets van opsteekt is onmogelijk. Dat is namelijk puur mindset!

 

En dat is om eerlijk te zijn een beetje mens eigen, dan denken we dat we het allemaal al weten en dan checken we uit. 

En dat is juist het moment om op het puntje van je stoel te gaan zitten. Want dan moet je juist harder werken. Dan moet je om die beperkende overtuiging van je op overleving geprogrammeerd brein heen en zeggen. Ik ga hier iets uithalen waar ik direct mee aan de slag ga, iets wat ik ga masteren. Iets wat ik ga implementeren totdat ik het volledig beheers. Totdat het niet wordt wat ik doe, maar totdat het een deel is van wie ik ben.

 

En dan nog een stapje verder: Als ik het master, uitstraal, adem, tot in iedere cel, vezel van mijn zijn beheers dan ga ik het overdragen. Dan ga ik zo de informatie tot me nemen zodat ik het een ander kan laten masteren!

 

Nou, dan moet je echt full-focus zijn en 100% full out spelen. Want dat is een vak apart. 

Mensen hebben namelijk snel door of het een aangeleerd kunstje is of dat je het ademt vanuit je zijn!

 

Dat is masteren! Dat is mastery, dat is uit het leven halen wat erin zit! En het mooiste is: Dan kan je alles waar je je mind toe zet aan!

 

Puur omdat je ervoor kiest. 

 

De grootste sleutel tot mastery van iets is al je zintuigen gebruiken. Nou, dan begrijp je meteen waarom iedereen vrij makkelijk lopen, fietsen en zwemmen kan masteren. Dat kan je namelijk vrij moeilijk alleen met je mind doen. Daar moet je all-in gaan zeg maar. 

 

En dit is ook de methode en filosofie die ik gebruik in het overbrengen van mijn trainingen.

 

Je leert de fundering, je gaat het tot je nemen, je gaat het horen, voelen, ervaren, toepassen, leven, beleven, je gaat emoties laten zijn, je gaat lachen, je gaat je lichaam gebruiken, je gaat al je natuurlijke aanwezige tools gebruiken en toepassen om master te worden. 

 

En ja, daarom heet mijn nieuwste onlineprogramma ook: Master Je Intuïtie & Energie!

 

Je leert het niet alleen, het is niet wat je doet, het wordt een fundamenteel, integraal deel van wie je bent!

 

Gaat dat vanzelf? 

Wat denk je? Ging lopen vanzelf?

Iemand deed het voor, iemand die het al ‘masterde’ en vervolgens ging je het modellen, oftewel nadoen of kopiëren. 

 

Maar de echte stappen moet je dus letterlijk zelf zetten! 

En ik laat je op het gebied van mijn expertise heel graag zien hoe je die stappen zet. Zodat je eerst aan het handje kan meelopen en daarna rennend de wereld in kan. En zelf misschien het kan leren aan anderen. Want hoe mooi zou dat zijn! 

 

Dan maak je mij in ieder geval heeeel blij! Want daar ga ik voor, een golf en vibe van EnergyJoy verspreiden. Ik hoop dat je inzicht hebt gekregen en hebt begrepen wat de kracht masteren is. En hoe het je leven voorgoed kan veranderen. Omdat het jou voorgoed verandert. Mits je in de: Mastery Modus stapt.

 

Dus ga met me mee, doe met me mee, ontwikkel en groei met me mee. Precies zoals ik na 50 podcasts redelijk master begin te worden over het maken en ontwikkelen hiervan. Hoewel, ik zal hier bij podcast #100 nog eens op terugkomen. Benieuwd welke groei we dan met elkaar hebben doorgemaakt! 

 

Dankjewel voor het luisteren, te gek dat je tijd hebt vrijgemaakt om je te laten inspireren. Zet die flow, die vibe, die inspiratie voort. Schrijf ideeën op, onderneem nieuwe dingen, voel het leven door je heen stromen tot in iedere cel en geniet! Dit is hoe het is om te leven in het moment en dat is geweldig!

 

Dank nogmaals, in de shownotes op www.LisetteLucas.com/50 vind je de aantekeningen van deze aflevering. 

 

Ik hoop je snel te zien, spreken of ontmoeten. Online of live en hoor graag wat jij wilt gaan masteren!

 

Liefs en knuffel!

Lisette

Wil je mij helpen, geniet je van deze EnergyJoy podcast en luister je op de iTunes Apple Podcasts App? 

Dan wil ik je vragen om 5 sterren en een recensie achter te laten. Dan help je mij en andere mensen die nog zoekende zijn in de podcast wereld, gigantisch!

 

En, heb je een recensie en 5 sterren achtergelaten, maak een screenshot en stuur het naar info@lisettelucas.nl dan ontvang je een verrassing van mij, onder de noemer: voor wat, hoort wat! Meer hierover vind je ook in de shownotes op www.lisettelucas.com/50

 

All rights reserved EnergyJoy © 2021

50. Masteren vs. Leren

bottom of page