top of page
EnergyJoy typewriter script.JPG

2 september 2020

 

Lisette Lucas:

Podcast 31. Omgaan met Kritiek, Hoe Je Makkelijk Met Meningen Van Anderen Kan Dealen, Zonder Dat Het Impact Op Je Heeft + 4 Gouden Tips

 

 

Ken je dit? Een mening of kritiek van iemand anders kan je uren of soms zelfs dagen dwarszitten en volledig je stemming en flow verpesten.

 

In deze podcast ontdek je: Hoe je makkelijk omgaat met kritiek van anderen zodat het je niet meer uit balans haalt.

 

En na deze podcast begrijp je wat kritiek eigenlijk echt is en kan je er makkelijker mee omgaan.

 

Zodat je de volgende keer dat iemand z’n ongezouten mening geeft je het makkelijk naast je neer kan leggen, vanuit liefde én met een glimlach op je gezicht. 

 

Welkom bij Podcast #31!

 

Te gek dat je weer luistert!  En ben je hier voor de 1e keer, van harte welkom! Fijn elkaar op deze manier te ontmoeten. 

 

De podcast van vandaag eigenlijk ontstaan vanuit een vraag die ik kreeg van een lieve, trouwe podcast luisteraar.

 

En hiermee wil ik jou ook meteen inspireren. Want heb jij bepaalde onderwerpen waar je vanuit mijn expertise meer over zou willen weten, of gewoon mijn invalshoek, visie en energetische perspectief zou willen horen. Laat het me weten via: info@lisettelucas.nl Wie weet maak ik over jou vraag of onderwerp ook een podcast. Op die manier kan jouw uitdaging meteen honderden en zelfs duizenden andere mensen helpen, steunen en inspireren. Hoe mooi is dat! 

 

Het dilemma en de uitdaging waar de luisteraar tegenaan loopt is het volgende: Je hebt in je omgeving met familie en vrienden te maken, die allemaal een bepaalde vibe oftewel energetische frequentie uitstralen. 

 

Sommige mensen hebben een dusdanige zware, negatieve uitstraling en dragen zoveel zwaarte met zich mee, dat dat een enorme impact kan hebben op je eigen energie, gemoedstoestand en algehele welzijn. Ook communicatie op dat lage niveau kan je enorm beïnvloeden als je hier niet mee weet om te gaan. 

 

De meest logische reactie en meest natuurlijk reactie is: Mensen met low vibes en negatieve instelling vermijden. Want vanuit je oer programmering verplaats je je heel natuurlijk weg van pijn en ongemak en beweeg je altijd naar plezier. 

 

Maar wat als het familie is, waar je dus op bepaalde momenten vanuit fatsoen niet omheen kan. Mede omdat je andere familieleden die je dierbaar zijn ook niet teleur wilt stellen?

 

Wat doe je dan als je gevoelig bent voor meningen van anderen. Mensen die ongevraagd kritiek en commentaar geven op jouw leven, situaties en omstandigheden. Personen die denken zich mogen te bemoeien met jouw leven en ook nog eens denken te kunnen vertellen wat je allemaal wel en niet goed doet.

 

We kennen het allemaal toch?

 

Nou, ik in ieder geval wel. Zowel op prive vlak als zakelijk gebied. 

Ik weet nog dat ik aan het begin van mijn spirituele ontwikkeling sommige mensen niet durfde te vertellen wat ik deed. Puur omdat ik bang was dat ze me daardoor zouden afkeuren, veroordelen, raar of gek zouden vinden. 

 

Dus ja, ik ben zelf ook op zoek gegaan naar manieren om mezelf te leren hiermee om te gaan.

 

Gelukkig werd ik tijdens mijn jarenlange spirituele ontwikkeling en training in het Engelse mediumschap maar wat goed voorbereid op wat me te wachten stond. Dat je als pionier op dit gebied heel veel over je heen gaat krijgen. Dus ik wist wat me te wachten stond.

 

Maar om eerlijk te zijn. Het was pas op het moment dat ik het zelf accepteerde. Dat ik mezelf accepteerde en zag als medium. Pas toen durfde ik uit mijn eigen schaduw te stappen.

 

Tijdens mijn training in Engeland door Mavis Pittilla kregen we bijna altijd de vraag: Who is a medium? Oftewel: Wie is er een medium? Ik weet nog in het begin dat ik mijn hand niet omhoog durfde te steken. Want ik had de overtuiging dat ik nog niet goed genoeg was om mezelf medium te noemen. 

 

Maar door de jaren heen voelde ik me krachtiger en zekerder in mijn energie en kunnen. En ik weet nog, een aantal jaar geleden werd dan op een gegeven moment in Manchester gevraagd: Who is …..en al voordat de zin was afgemaakt sprong ik al bijna omhoog met mijn arm zo hoog mogelijk in de lucht! 

 

Dat is de certainty waar Tony Robbins het altijd over heeft.

 

Ik weet inmiddels in iedere cel van mijn lichaam wat ik kan, dat ik medium ben en nog zoveel meer. Die certainty, die zekerheid straal je uit, energetisch gezien. En ik moet eerlijk zeggen. Het wordt alom geaccepteerd.

En als mensen het er niet mee eens zijn dan is dat ook prima. Geloof erin of geloof er niet in. Ik hoop altijd dat je iets vindt wat voor jou werkt. Want daar gaat het om. 

 

Dus meteen een mooi moment om jezelf af te vragen: Straal ik Certainty uit? Straal ik zekerheid uit als ik het heb over hetgeen ik doe of hetgeen waar ik voor sta? 

 

Certainty is jouw waarheid, is hetgeen waar jij voor staat. Daar kan niets of niemand omheen. Jouw eigenschap, jouw talent, jouw expertise, jouw passie, jouw liefde. 

 

Ik wil je een heel persoonlijk voorbeeld te geven van een dierbaar familielid die me aanvankelijk heel erg wist te raken met een opmerking. 

Ik ging jaren geleden door een moeilijke situatie waardoor ik heel mijn leven wilde omgooien. In podcast #30 van vorige week spreek ik hierover. 

 

Iedereen probeerde op me in te praten. Maar het was vooral mijn vader die me wist te raken. Ik begrijp nu waar het vandaan kwam en dat uiteindelijk liefde voor mij de basis emotie was voor het doen van de uitspraak. Maar op dat moment raakte het me keihard in mijn hart.

 

Ik was al een aantal jaar bezig met mijn praktijk maar hij geloofde nooit in het spirituele dus ook niet in alles wat ik deed. Wat op zich prima is. Maar toen zei hij in een overbezorgd moment: Maar Lisette, er valt toch geen stuiver te verdienen in die business……

 

Mijn mond viel eigenlijk open van verbazing. Juist omdat mijn intentie van hetgeen wat ik doe puur vanuit mijn hart komt, vanuit het diepe zielsverlangen om mensen te helpen, steunen en begeleiden. Mijn insteek was en is om vanuit mijn echte, pure authentieke ik, mensen de dienen en op die manier te kunnen en mogen bijdragen aan het grotere geheel. 

 

Dat is de uitwisseling van energie en daarmee zet je automatisch de andere uitwisseling van energie in beweging en dat is geld. Geld is slechts een manier om energie uit te wisselen en is altijd in beweging, mijn kant op, jouw kant op en er is genoeg voor iedereen. Nu en altijd. Dat is hoe ik erin stond en sta.

 

Maar op dat moment voelde ik enorme pijn in mijn hart, bovenal omdat er voorbij werd gegaan aan mijn intentie. Ik werd niet gezien voor wie ik was, voor wat ik deed, voor mijn kwaliteiten. En eerlijk is eerlijk, iedereen wil toch uiteindelijk goedkeuring van degene die je het meest dierbaar zijn toch?!

 

Ik wilde niets liever dan dat m’n vader trots op me was. Hij had het nog nooit tegen me gezegd. Ik voelde het zo nu en dan wel, maar je wil het toch wel heel graag horen.

 

Ik wist inmiddels dat de opmerking puur was omdat er angst aan ten grondslag lag. Hij is opgegroeid in een gezin waar alles draaide om geld en aanzien. Tuurlijk heb ik daar ook stukken van meegekregen maar ik had de keuze om te doen wat ik echt zelf wilde…. En dat is dit! Hij had die keuze niet. En dat werd op dat moment geprojecteerd op mij.

 

Niet meer en niet minder. En daar ligt de kern van het verhaal.

 

Alles wat een ander tegen je zegt is puur een projectie van hun eigen innerlijke belevingswereld. Het heeft niets met jou te maken! 

Op het moment dat je dat inziet dan kan je iets horen maar dan komt het niet meer binnen. Dan kan je het meteen terugketsen alsof je een spiegel bent waar ze in kijken. Dan kaats je het meteen weer terug en kan het jou niet raken. 

 

Dus nogmaals, wat een ander van jou vindt zegt alles over die persoon zelf en niets over jou! Het is puur hun belevingswereld die wordt geprojecteerd op jou. Jij drukt op bepaalde knoppen die zij misschien als angstig of bedreigend ervaren. En boem, daar is een reactie. En het is vervolgens dus aan jou wat je ermee doet.

 

Ik zal zo een aantal zinnen en voorbeelden geven van hoe je kan reageren als de aanval rechtstreeks op je ingezet wordt. En hoe je dat meteen kan omkeren. Je kan dit ook teruglezen in de shownotes van deze aflevering op: www.LisetteLucas.com/31

 

Ik wil nog wel even iets vertellen over wat er begin van het jaar gebeurde, tussen mij en mijn vader. Ik ben natuurlijk gewoon door blijven ontwikkelen en groeien. En toen ontstond begin van 2020 mijn 1e podcast. Ik dacht, ik ga als eerste mijn ouders de podcast laten luisteren. En ja, je mag best weten, ik vond het enorm spannend. Ik had uitleg gestuurd wat een podcast was en had erbij gezet: Je moet op de Play knop drukken en het geluid hard zetten haha… De zenuwen gierden door mijn lichaam, voel het nu weer als ik er aan terugdenk. Mijn moeder is mijn grootste fan maar zoals je begrijpt, mijn vader heeft er eigenlijk niets mee. Dus wederom ik was voorbereid op alles. Maar toen gebeurde het. Ik kreeg opeens na een minuut op 20 een appje van mijn vader waarin stond: “Ik heb op de playknop gedrukt en sprakeloos geluisterd. Een kwartier vol maken, dat is nogal wat, ik ben trots op je dat je dat durft te doen en hoop op een geweldige respons. Pap”

 

Nou, je begrijpt, de tranen stroomden over mijn wangen…… ik denk dat dit is wat ieder kind, ieder persoon wil horen. Ik voel me gezegend dat ik dit heb mogen ontvangen van mijn vader want eigenlijk ben ik juist super trots op hem. Hij is namelijk juist met mij meegegroeid en heeft zich opengesteld voor mijn ontwikkeling en groei die zich volledig buiten zijn aangeleerde kernwaarden afspeelde.  Dat veroorzaakt bij de meeste mensen angst en weerstand. Hij heeft dat overwonnen en weet inmiddels dat ik veilig ben. Want daar gaat het om.

 

Maar terwijl ik dit vertel weet ik dat er velen van jullie dit waarschijnlijk niet of nooit zullen horen van degene van wie je het ’t meest zou willen horen. Ik sprak vlak na dit bijzondere appje een dierbare vriend die zijn vader heeft verloren toen hij begin 20 was. Toen vroeg ik: Heb jij het je vader wel eens horen zeggen dat hij trots op je is? Nee, zei hij toen en ik voelde zijn verdriet in zijn stem. 

 

En zo zijn er vele voorbeelden waarin het niet mogelijk is, om wat voor reden dan ook, om te horen wat je het liefst zou horen van dierbaren. Gewoonweg omdat je er niet meer zijn of omdat het contact er niet naar is of omdat de persoon simpelweg niet daar is om het te kunnen zeggen. 

 

Vanuit de therapeutische invalshoek wil ik je de volgende tips en tools meegeven: 

 

Tool 1: Jij bent als kind afhankelijk van ouders of de mensen die voor je zorgen. Zij zijn je bron van overleving, jouw veiligheid en daarom zet je ze ook meestal op een voetstuk. Puur vanuit overlevingsprogrammering. Maar op het moment dat je volwassen bent heb je ze puur vanuit overlevingsprincipes niet meer nodig. Wie is denk je degene die vanaf dat moment de beste ouder voor je is? Nou, wat denk je? …… Wie weet precies waar je behoefte aan hebt? Wie weet precies wat je nodig hebt?  Dat ben jij!!! Jij bent degene die vanaf dat moment het beste voor jezelf kan zorgen! Niemand anders heb je daarvoor nodig! Dus zullen we wat afspreken vanaf dit moment? Ja? Oke, daar komt het, zeg me maar na, hardop of in gedachten: Ik ben vanaf nu de perfecte ouder voor mezelf! Ik weet precies wat ik wil, ik weet precies waar ik behoefte aan heb en ik kan het mezelf geven ieder moment van de dag. Want ik ben de beste en meest ideale ouder voor mezelf. Nu en op ieder moment. Ik geef mezelf liefde, aandacht, warmte, vrijheid, blijdschap, zekerheid, kracht en compassie. Ik ben trots op mezelf, ik ben zo trots op mezelf! Ik ben prachtig! Ik ben krachtig, ik ben zo, zo voorbestemd om hier te zijn! Ik ben super trots op mezelf! Ik weet dat ik hier ben voor een reden, en ik volg mijn hart en ziel om mijn dromen, wensen en potentieel te realiseren. Ik ben trots op mezelf. Ik houd van mezelf! Ik ben zo, zo geliefd en ik ben het waard! 

 

Schrijf dit desnoods op, herhaal het meerdere malen per dag, zeg het dansend, springend, wandelend, en voel het in heel je lichaam. Laat het een worden met je zijn. Heel goed! Onderschat de kracht van deze oefening niet! Want als je weet, tot in iedere cel van je zijn dat jij de meest ideale ouder bent voor jezelf dan voel je je nooit meer alleen, nooit meer eenzaam en kan je de wereld aan omdat je weet dat je genoeg bent en het meer dan waard bent! Jezelf bekritiseren breekt je af, jezelf prijzen bouwt je op, dus prijs jezelf, dag in, dag uit! 

 

Tool 2: Jij bepaalt wat je wel en/of niet binnen laat. Jij hebt vrije wil. Dus je kan bij iedere opmerking die van buitenaf komt zeggen: Ik kies ervoor om het niet binnen te laten. 

Als jij ervoor kiest in je gedachten, dan kan je een plaatje voor je zien waarbij je een handspiegel in je hand vasthoudt. Je kijkt niet zelf in de spiegel maar je draait juist de spiegel van je af. Als een schild. Je houdt de spiegel naar degene die iets zegt. Je doet dit vanuit liefde want jij bent pure liefde. Dus je weerkaatst in liefde terug wat die persoon je geeft. ( je weet nu ook, die persoon. Weet niet beter dus het is oke. Daarom stuur je ze een extra dosis liefde mee, want dat is wat ze nodig hebben) En via de spiegel ontvangen ze terug wat ze de ander sturen.

 

En daarom zeg ik ook altijd. Stuur iedereen liefde, zelfs je grootste aardsvijand… (mocht je die hebben,) want wat je een ander stuurt, ontvang je weer terug! 

 

Gun iedereen het beste, echt waar, geloof me! Probeer het maar, ga het maar oefenen! Stuur liefde, geluk, blijdschap, dankbaarheid voor de ervaring en….. je ontvangt het ook weer terug en nog meer en mooier dan je je van tevoren had kunnen voorstellen!

 

Tool 3: 

 Enkele zinnen die je kan zeggen die ik heb geleerd van Marisa Peer: 

Stel iemand zegt iets onaardigs, dan kan je zeggen op een krachtige doch kalme manier: Kan je dat alsjeblieft herhalen? Vaak zie je ze dan met hun (denkbeeldige) staart tussen benen afdruipen. 

 

Tool 4: Of als iemand iets onaardig zegt puur om een reactie uit te lokken, simpelweg antwoorden: Dank voor het delen. 

En dan een stilte laten vallen.

Dat is net als een tenniswedstrijd met iemand die vals speelt waar je geen zin in hebt. Iemand slaat de bal hard waar je geen zin in hebt, en als je dan niet terugslaat… dan is het einde wedstijd. Game over. Dus dan stop je dit gedrag meteen. 

Dus antwoord met: Dank voor het delen. ….. en laat die ongemakkelijke stilte vallen voor de ander. Zo simpel maar zo krachtig!

 

Dergelijke technieken en tactieken als je die toepast maakt het je bulletproof!

 

Op die manier kan niets of niemand je raken. Simpelweg omdat je ervoor kiest om het niet binnen te laten!

 

Dus vanaf nu weet je met kritiek om te gaan. Het zegt alles over de persoon die de kritiek geeft en helemaal niets over jou. 

 

Herhaal dagelijks dat je trots op jezelf bent! Ik ben in ieder geval super trots op je! Want jij bent een echte Energy-Joyer! Jij kiest voor joy! En je houdt in situaties die wellicht ietwat uitdagend zijn je glimlach op je gezicht. Gewoon net een beetje je mondhoeken naar boven krulllen, dat shift direct je staat naar de EnergyJoy frequentie! Kies ervoor om te leven in de frequentie van EnergyJoy en daar voorbij! Jij laat met jouw joy vibe een spoor achter van joyous vibes die levens transformeert en heelt. Puur door te zijn wie je bent! Hoe prachtig is dat, stap in die certainty! Jij bent hier voor een reden en je bent zo belangrijk! Hoe meer je shined hoe meer liefde je mag weerkaatsen op anderen! Dat maakt het leven grootser en mooier dan je ooit vooraf had kunnen bedenken! Althans, zo voelt het voor mij! Shift met me mee! Je bent het waard!

 

Mijn laatste tip: Ga naar www.LisetteLucas.com/31 en schrijf je tips ergens op zodat je het je eigen kan maken.

Ga de commitment met jezelf aan om het de komende 3 weken toe te passen, actief. Daarna wordt het geautomatiseerd en een deel van wie je bent en wat je doet. En dan ben je automatisch een voorbeeld voor velen!

Succes en go for it!

 

Tot de volgende keer!

 

Shownotes: www.LisetteLucas.com/31

All rights reserved EnergyJoy 2020

31. Omgaan met Kritiek

bottom of page