top of page
EnergyJoy typewriter script.JPG

15 april  2020

 

Lisette Lucas:

HSP, van last naar talent!

 

Welkom bij podcast 11!

 

Deze podcast heeft een persoonlijk tintje. Waarom, dat vertel ik je zo. 

 

Eerst ga ik je vertellen wat je allemaal gaat leren in deze podcast.

 

Wat ga je in deze podcast leren?

 

Je ontdekt hoeveel mensen er hoogsensitief zijn

Je leert wat het wetenschappelijke kenmerk van hoogsensitiviteit is

Je leert het verschil tussen hoogsensitief en hooggevoelig

Je leert de gave van hoogsensitieve mensen

Je leert de grootste valkuil voor hsp-ers 

Je leert hoe je de last van je sensitiviteit en bijkomende gevoeligheid kan transformeren naar geluk, succes en je levensmissie!

En je ontvangt mijn HSP Cheat Sheet met maar liefst 24 tools en tips voor directe transformatie. 

In de shownotes staat de link naar alle informatie van deze aflevering. 

 

Deze podcast is heel persoonlijk omdat ik er zelf jaren geleden, eigenlijk bij toeval achter kwam, dat mijn verlegen gedrag, niet verlegen bleek te zijn, maar hoogsensitief. 

HSP staat afgekort voor: highly sensitive person of hoog sensitief persoon.

Ik wist eerder van mijn oudste zoon dat hij hsp was dan van mezelf. En echt, er ging een wereld voor me open. 

 

Toen ik opgroeide vond ik mijn sensitiviteit heel lastig. Het zat me in de weg en die sensitiviteit maakte me heel gevoelig. 

Ik kon bijvoorbeeld totaal geen wollen kleding tegen mijn huid aan verdragen. De zogenaamde kriebeltrui was bij mij dan ook kansloos. 

En, oh wee, als ik een verkeerd onderlaken had op mijn bed liggen, dan kon ik absoluut niet slapen. 

Daarbij was en ben ik heel gevoelig voor harde geluiden en sterke geuren. Had moeite met grote hoeveelheden mensen bij elkaar. Was perfectionistisch tot het punt dat ik blokkeerde En was heel gevoelig voor energieën en alles, wat de niet hsp-er niet waarnam, maar ik dus wel. Maar daarentegen heb altijd oog gehad voor detail en ben altijd heel creatief geweest. 

 

 

Door de jaren heen ben ik erachter gekomen dat ik absoluut niet de enige ben. 

Ongeveer is 1 op de 5 mensen is hoogsensitief. Oftewel 15% tot 20% van de bevolking is hoogsensitiviteit. 

In de jaren 90 heeft de Amerikaanse psychologe Elaine Aron de naam HSP bedacht en er onderzoek naar gedaan. 

En inmiddels is er door de Belgische Professor Elke van Hoof wetenschappelijk onderzoek gedaan. 

 

Uit dit wetenschappelijke onderzoek is het belangrijkste en essentiële kenmerk van hoogsensitiviteit aangetoond. Dit kenmerk is: Diepgaande verwerking.

Wat wordt hiermee bedoelt? 

De verwerking van informatie gebeurd, net zoals bij iedereen, in de hersenen. Echter het verschil is, dat een hsp-er, een ander of, volgens prof. Van Hoof, eigenlijk geen informatieverwerkingsfilter heeft. Hierdoor wordt alles tegelijkerheid ontvangen, in plaats van, dat je het gedoseerd ontvangt. 

Als hsp-er ontvang je dus heel veel informatie in een keer. En daardoor kan het voor overprikkeling zorgen en voor een (over)gevoelige reactie op de overprikkeling. 

 

In wetenschappelijke onderzoeken en MRI scans zijn ze er dus achter gekomen dat bij hoogsensitieve mensen de hersenen bij bepaalde onderzoeken meer oplichten dan bij niet-hsp-ers. En dat oplichtende deel, is dus het bewijs van diepgaande verwerking van informatie. 

 

 

Professor van Hoof legt ook helder uit dat hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid niet hetzelfde zijn. 

En ik moet toegeven dat ik dit zelf ook, lange tijd door elkaar haalde. Ik zal de korte video in mijn shownotes plaatsen over deze informatie. 

Maar ik vond het heel interessant om met jullie te delen. Inzicht geeft helderheid en vrijheid dus daarom even extra licht op deze 2 begrippen: 

 

Hoogsensitiviteit gaat over het persoonlijkheidskenmerk: je hebt dus als persoon de eigenschap, dat je veel informatie kan opnemen uit de omgeving en dit kan je ook verwerken. 

 

Hooggevoeligheid gaat over de emotionele reactie die je door de overprikkeling op al die informatie die je binnenkrijgt kan hebben.

 

En daar ligt het belangrijkste punt. Dit is iets waar ik ook dagelijks aan werk. De basis ligt bij je grenzen aangeven of nog beter, tijdig je grenzen aanvoelen, kennen en erkennen zodat je ze niet hoeft aan te geven. 

Dus zorgen dat je de toestroom van informatie binnen jouw persoonlijke grenzen houdt. De hoeveelheid waarvan jij weet dat je het op sensitiviteits & informatie verwerkings niveau aan kan. 

 

Ga je over je grenzen dan raak je overprikkeld en is het logische gevolg een emotionele reactie op die stortvloed aan informatie. 

 

De gave van mensen die hoog sensitief zijn is dus juist die diepgaande gegevensverwerking. Als je sensititief bent kan je dus meer diepgaande informatie ontvangen en als je goed je grenzen kent, er goed mee leert omgaan én als je goed, bijvoorbeeld de HSP cheat-sheet-tools leert gebruiken, dan kunnen je talenten zich ontvouwen. En geloof me, dat zijn er veel!

 

Ik weet nog dat ik jaren geleden een consult had bij een medium. Op een gegeven moment ging het over mijn talenten, zelf was ik daar niet bepaald van overtuigd. En toen kreeg die persoon bij mij een waaier aan talenten en mogelijkheden te zien. Ik had nog zo iets van wow… hoe gaaf is dat. Maar nu weet ik dat dat ook typisch een hsp kracht is. Dan heb je zoveel facetten, zoveel krachten en zoveel mogelijkheden. Daar, jaren geleden, tijdens dat consult, daar zijn toen mijn ogen geopend wat betreft het geloof in mezelf. Ik hoop dat dit bij jou ook je ogen opent als je dit hoort! Want jij bezit ook een waaier aan mogelijkheden, krachten en talenten. Het feit dat je dit luistert zegt al genoeg. Je intuïtie staat in ieder geval aan en weet wat goed voor je is. 

 

Maar goed, 

Als je zelf hoogsensitief bent dan weet je bijvoorbeeld, dat je zonder dat iemand iets hoeft te zeggen, je al informatie opvangt. Je zenuwstelsel pikt het razendsnel op, stuurt het door naar je hersenen en al voordat je er erg in hebt voel je al hoe iemand zich voelt. Zonder dat ze ook maar iets hebben gezegd. En zelfs al zeggen ze: Met mij gaat het goed, dan weet jij via je eigen sensorische voelsprieten heel goed, wat er écht gaande is. 

Meteen voel je met ze mee en het liefst, wil je de last overnemen. Voel je je betrokken en zelfs plaatsvervangend emotioneel worden. Alsof je zelf in de schoenen van desbetreffende staat. 

 

En dan komen we bij de valkuil terecht. En als je die niet goed herkent dan is hsp zijn een last, kan het je belemmeren in je dagelijkse doen en laten. En liggen stress, oververmoeidheid, overprikkeld raken, angsten, zwaarmoedigheid, depressie en misschien wel een burn out op de loer.

 

De grootste valkuil van de hsp-er is dan ook zoals al eerder aangegeven. Niet tijdig grenzen stellen en niet je eigen grenzen aanvoelen. 

Daarbij komt dat het heel lastig is, juist als je sensitief bent om voor jezelf op te komen. Juist omdat je op voorhand al voelt wat dat met de ander doet. 

Dat wil je dan juist voorkomen, want je hebt het beste met iedereen voor. 

Ook kan het zijn dat je als iemand iets zegt, je het heel persoonlijk opneemt, zelfs als het niet zo door de ander bedoeld was. Je ontvangt het immers zonder filter, bam in 1 keer, dus die ‘ietwat pijnlijke informatie’ komt dan echt rauw op je dak vallen. En je kan er uren van van slag zijn…althans, dat is mijn persoonlijke ervaring haha. In de HSP cheat sheet gaat de like-minded blend tip bijvoorbeeld hierover. 

 

Wil je je hsp sensitiviteit ten volle benutten en er het beste van maken dan is het essentieel dat je je gaat beseffen dat hsp zijn een absolute kracht is.

 

Ik weet nog dat ik vele jaren geleden mijn website aan het maken was en toen kwam er plots een zin tevoorschijn als een soort quote. Zo heb ik het nog op mijn site staan want zo voelt het nog steeds. En het raakt me ook steeds weer als ik het teruglees. 

Mijn quote: “Een ander kunnen helpen en steunen dankzij mijn sensitiviteit, als je mij dat jaren geleden had verteld.....Nee, ik had je niet geloofd. Ooit een last, nu een zegening!”

 

En ik ben ook zo intens dankbaar dat ik mijn hart heb gevolgd, dat ik gewoon heb gedaan wat goed voor mij voelde. Ipv dat ik naar anderen luisterde die me het liefst de gangbare ‘maatschappelijke verantwoorde’ routes zagen volgen. 

 

In mijn optiek gaat het in het leven, niet om wie je bent, maar om wat je doet, wat je doet voor een ander, wat je bijdraagt aan de wereld. 

 

Vanuit Zielsperspectief resoneert dat heel diep. 

Ken je dat gevoel? Dat heeft met een diep weten te maken. En dat kunnen we allemaal voelen en ervaren. Want als je op de juiste weg bent, dan kom je het vanzelf tegen. 

Of je nu heel veel succes hebt of juist door hele diepe dalen gaat, alle stappen dragen bij aan jouw persoonlijke, intuïtieve en spirituele ontwikkeling, groei en transformatie.

 

Ben je zelf hsp-er en wil je je direct transformeren? Dan kunnen mijn energetische tools je bijstaan.  Speciaal voor deze podcast heb ik een Ontwikkel & Transformeer HSP Cheat Sheet ontwikkeld met 24 tips & tools waar je direct mee aan de slag kan. 

Ik heb het persoonlijk samengesteld vanuit mijn eigen hsp ervaring. Dus absoluut niet de gangbare informatie die je overal tegenkomt. Mijn benadering is meer vanuit het energetische perspectief.

Het zijn tips, trics en methodes die mijn geholpen hebben en ik deel het met alle liefde met je. Want zoals iedere hsp-er weet en voelt, een ander helpen staat voorop. 

 

De cheat-sheet is ook interactief. Zo vind je er ook bijvoorbeeld bij de KIP tip: K i p staat afgekort voor: Knowledge is Power, de link naar mijn boekenlijst met favoriete hsp boeken. En je komt via de FEB tool, van de cheat-sheet, terecht bij een video met krachtige energie-tool die ik zelf voor doe. Feb staat voor: Future Energy Ball en daarmee kan je zelf je energie & gevoel bepalen voor de toekomst. Ik laat je in de video zien hoe het werkt. Dan heb je het meteen visueel. 

 

Ben je zelf hoogsensitief of vermoed je dat dit hetgeen is wat je tegenhoud en/of blokkeert. Ga je verdiepen in hsp informatie. Ga aanvoelen wat voor jou het beste werkt. Ik heb heel veel gratis downloads aan waarmee je direct aan de slag kan. Ook de gratis mini-cursus heldervoelen van podcast #10 kan een perfecte aanvulling voor je zijn om te leren hoe energie werkt en welk effect het op je heeft.

 

Als je niet weet wat hsp met je doet dan kan het leven zwaar zijn. Ik hoop dat ik je weer genoeg stof tot nadenken heb kunnen aanreiken. Ga nu niet alles tegelijk doen, focus je per dag op 1 aspect, op 1 discipline en dan volgt de rest. Bouw het stapje voor stap je op, dan is alles mogelijk!

 

Ik wil je heel erg bedanken voor het luisteren, klik nu op de link bij deze podcast of ga meteen naar www.lisettelucas.com/11 en vraag de hsp cheat sheet aan. Bekijk de extra informatie en gratis schat aan downloads. 

Heb je vragen, stuur dan een mailtje naar info@lisettelucas.nl dan help ik je graag verder. 

 

Onthoud, je staat er nooit alleen voor! Heb je dat gevoel wel? Helemaal in deze tijd? Stuur mij dan jouw verhaal per email. Dat kan je doen naar info@lisettelucas.nl Ik ben graag een luisterend oor. Samen zijn we sterk, met elkaar, voor elkaar! 

 

Van sensitief naar succes!

Van gevoelig naar geluk!

Van last naar levensmissie!

All Rights Reserved © 2020 EnergyJoy

Script:
Hsp, van last naar talent

bottom of page