top of page
EnergyJoy typewriter script.JPG

Lisette Lucas:

 

6. Spiri- Wat? Vragen, antwoorden, inzichten en tips voor je persoonlijke en spirituele ontwikkeling.

 

Als intuïtief transformatie therapeut en medium word ik nog wel eens vreemd aangekeken. 

Vooral op het “medium” gedeelte ligt nog een behoorlijke taboe. En bovenal, is er veel verwarring en onwetendheid over de termen die worden gebruikt.

Dat is dan ook de reden voor de podcast van vandaag.

 

In deze podcast ga ik het hebben over:

Wat is paranormaal?

Wat is een paragnost?

Wat is een psychic?

Wat is een medium?

Hoe kan het dat in iedereen deze zogenoemde ‘gave’ verborgen zit?

Wat zijn de verschillende kanalen die we allemaal bezitten? 

En je leert het sterkst, aanwezige kanaal kennen, welke iedereen, op onbewust vaak, bezit.

 

Na deze podcast begrijp je de verschillen in de ‘spiri-wirwar’ en weet je ook waar jouw (verborgen) talenten liggen.

Tevens leer ik je de sleutel tot het ontwikkelen van deze talenten. 

 

En begrijp je dat normaal, helemaal niet zo normaal is maar juist het verste bij je vandaan ligt. Het is maar net hoe je het bekijkt. 

 

Geweldig dat je de tijd vrijmaakt om naar podcast #6 te luisteren. 

 

Ik was laatst ergens en toen sprak iemand me aan met: Oh, jij bent de paranormale. Ik glimlachte en zweeg, dat voelde het verstandigste op dat moment. Maar dacht alleen bij mezelf. Jeetje, je doet jezelf flink tekort als je denkt dat ik paranormaal ben en jij niet. Wat zonde zo’n enorme beperkende gedachte. Want dat is het, en na deze podcast begrijp je helemaal wat ik hiermee bedoel. 

 

Dit zette me aan het denken en vond dat het tijd werd om eens licht te schijnen op de benamingen die in de rondte gegooid worden. Logisch dat er een soort van ‘spiri-wirwar’ ontstaat. Er ligt meestal een zichtbare of verborgen angst op, er heerst veel onbegrip, onwetendheid en bovenal zijn er bergen vooroordelen. Zo zonde, als je het mij vraagt. En ja, ik weet, als een van de pioniers op dit vlak, dat mensen simpelweg, wel of niet openstaan voor de gedachte dat er meer is. Er is, lijkt wel, geen middenweg. En weet je, het is allemaal oké. Ik ben absoluut de laatste die iemand zou willen overtuigen. Want ik weet als geen ander: Als de Ziel er niet klaar voor is, dan is de persoon er ook absoluut nog niet klaar voor. 

 

Het beste is, om je vanuit vrije wil te gaan verdiepen in deze fascinerende materie. En dan kan je stapje voor stapje kennismaken met alle facetten van spiritualiteit. 

 

Als je die behoefte voelt, die bijna onverklaarbare aantrekking voelt om te ontdekken, dan is het je tijd. Of het nu komt doordat je door een moeilijke tijd gaat of hebt meegemaakt, of dat je een dierbare hebt verloren. Of bijvoorbeeld: je bent gewoon nieuwsgierig omdat je diep van binnen weet dat er meer is, je kan er alleen je vinger niet op leggen.

 

Hoe dan ook, zodra die pull, die aantrekking komt, wat doe je dan? Nou, dan doe je hetzelfde zoals ik het deed. Dan ga je het internet op en ga je googelen, toch? Zo ben je hier wellicht ook wel gekomen, op zoek naar antwoorden, inzichten, verlangend naar iets wat nog niet helemaal helder is. Je weet alleen, ik wil iets ontdekken, uitzoeken, begrijpen….  Geloof me, I’ve been there…

 

En ja, dan kom je in een zee, zeg maar oceaan terecht van termen, namen en begrippen terecht zoals: intuïtie, paragnost, medium, psychic, paranormaal, esoterie, spiritueel, ga zo maar door. Je kent het vast wel. 

En dan, waar ga je beginnen? Hoe scheid je het kaf van het koren oftewel, hoe weet je wie en wie wel betrouwbaar is en wie niet? 

Meteen je 1e intuïtieve test toch? 

Ik herinner me, dat ik zelf niet het verschil begreep tussen bijvoorbeeld een psychic en een medium. En ik kan je vertellen dat veel, zelfs werkende, niet goed opgeleide (paranormale) personen, dat ook niet weten. Er is namelijk een essentieel verschil. Daar kom ik later op terug. Het is dan ook zo belangrijk, dat als je je wilt gaan ontwikkelen, dat je bij een goed getrainde docent terecht komt. Anders zit je voordat je het weet opgescheept met een of ander iets. Een professioneel, goed getraind en ontwikkelt medium bijvoorbeeld weet bijvoorbeeld precies waar de grens ligt. Want bij vermoeden van fysieke problemen verwijst het medium altijd door naar de reguliere gezondheidszorg. Maar dat is helaas niet altijd zo. Om maar een voorbeeld te geven: Een cursist van me, vertelde me, dat ze ergens was geweest voor een reading en ze werd vervolgens door de paragnost in kwestie ongevraagd opgezadeld met, hou je vast, hartproblemen, tot in de details werd het haar verteld. Je kan je vast voorstellen, doodongerust wachtte ze vervolgens 2 weken lang, op de uitslag van de dokter en wat bleek, uit het onderzoek kwam dat er helemaal niets aan de hand was… Daarom, informeer jezelf eerst goed voordat je, zomaar ergens naar binnen stapt. Begrijp de termen en doe onderzoek. 

 

Wat is paranormaal?

Ik ga daarom beginnen met de term paranormaal. Paranormale verschijnselen volgens Wikipedia zijn: “vermeende, bovennatuurlijke verschijnselen, die wetenschappelijk verklaard zouden kunnen worden;”

Oftewel verschijnselen die niet verklaard kunnen worden door de huidige wetenschap, wordt in de categorie: para/ boven of voorbij normaal geplaatst. Dus paranormaal is het overkoepelende woord voor alles wat als bovennatuurlijk wordt gezien. Oftewel onverklaarbaar met de huidige wetenschappelijke kennis. 

 

Wat is een paragnost en Wat is een psychic?

Ik heb het even samengevoegd. Want een paragnost en een psychic zijn hetzelfde. Paragnost is het Nederlandse en de naam: psychic komt vanuit het Engels. Een paragnost oftewel psychic is getraind in het gebruiken van alle zintuigen waarmee hij of zij informatie van een persoon, dier, voorwerp of situatie kan oppikken en doorgeven. De paragnost, en zelf gebruik ik, omdat ik getraind ben in Engeland, liever de term psychic, leest als het ware de energie van voorwerpen, levende personen en/of dieren en situaties. Heel belangrijk om te onthouden, een psychic kan bijvoorbeeld de energie van een overleden persoon lezen, voelen en beschrijven via een foto of voorwerp wat ze vasthouden. Maar dat wil niet zeggen dat deze (overleden) persoon ook daadwerkelijk aanwezig is. Dit is essentieel en het belangrijkste verschil tussen een psychic en een medium. 

 

Wat is een medium?

Een medium is altijd een krachtig en goed getrainde psychic. Dus een medium kan net als een psychic ook energie voelen, lezen, zien en waarnemen via voorwerpen, personen, dieren en situaties. En daarbij is een medium, in tegenstelling tot een paragnost/psychic, in staat om contact te maken met de spirituele wereld. Een medium is daarbij niets meer en niets minder dan een doorgeefluik van informatie. Een medium zet zichzelf als mens helemaal opzij en stemt zich af op de essentie, op de ziel van de overleden persoon die hij of zij bij zich voelt. En is vervolgens in staat om de informatie over die persoon door te geven. Dit zijn bijvoorbeeld herinneringen, informatie over het leven van de persoon en bewijs waaruit blijkt dat onze overleden dierbaren gewoon nog om ons heen zijn. Een goed getraind medium kan soms zo goed blenden, oftewel een worden met de persoon in kwestie, dat hij of zij zelfs de fysieke eigenschappen gaat overnemen van de overleden persoon. Dan zie je gewoon fysieke trekken en gebaren terug via het medium. 

 

Kan een medium contact maken met iedereen in de spirituele wereld? 

Nee, absoluut niet. De spirituele wereld is altijd in control. Een medium stelt zich open en beschikbaar en het is altijd afwachten wie er doorkomt. Wat wel heel belangrijk is om te weten, mede gezien de angst die er vooral vroeger heerste vanuit de geloofsovertuiging. De frequentie en trilling van een goed, krachtig medium is heel hoog en zal alleen vanuit liefde verbinding maken met de spirituele wereld. Dat wat je in enge films ziet is allemaal bangmakerij, daar kijk ik zelf ook niet naar, veel te eng en in mijn ogen, absoluut onzin. 

 

Dus nogmaals het medium stemt zich af op de frequentie van liefde. Dat is de drijfveer en essentie achter het werk van een professioneel medium. Dus contacten met de spirituele wereld hebben een enorme helende werking, zowel voor degene die doorkomt als voor degene die het contact ontvangt. Woorden die nog gezegd moesten worden, een sorry, een compliment, een dankwoord en laten weten dat ze bijvoorbeeld trots zijn op je en hoe het nu met ze gaat in de spirituele wereld. Dat is allemaal informatie die door kan komen. Want leven, net als liefde, sterft nooit.  

We noemen dit dan ook: “Healing between the 2 Worlds.”

Maar eigenlijk is het 1 wereld. Want onze dierbaren zijn gewoon om ons heen, alleen op een andere frequentie. Of als we in game-termen praten, op een ander level, niveau of een andere golflengte. Voor de meeste een level wat niet zonder training toegankelijk of bijsturing is. 

Als ik bijvoorbeeld voor een zaal met ietwat gespannen publiek sta en uitleg wat ik als medium ga doen. Dan vergelijk ik contact maken met de spirituele wereld altijd als het draaien aan de knop van de radiozender in de auto. Even intunen, zoeken en afstemmen op het juiste signaal en kanaal en dan ontvang je informatie. Het is soms een beetje bijstellen als er ruis is of geen duidelijke signaal. En het fine-tunen, wat de kunst is van het vak. Afstemmen op de frequentie. Het blijft een wonder om het te ervaren en ook om het te ondergaan. Want ikzelf, als nuchtere vrouw, sta ook ik altijd nog te kijken als er weer informatie doorkomt. Wow, denk ik dan vaak. Wat een voorrecht om mensen te mogen ontmoeten voorbij de grens van het aardse bestaan. En ze komen gewoon met hun eigen gevoel voor humor, hun eigenwijsheid, hun karakter trekken, want dat alles blijft gewoon aanwezig, maar ook met nieuwe inzichten over het leven voorbij het aardse bestaan en bovenal het voelen van de liefde die bijna tastbaar is. Je begrijpt, mijn passie voor het mediumschap is duidelijk aanwezig. 

 

Wat is een helderziende?

Iemand die helderziend is heeft een specifiek, sterk ontwikkeld kanaal. En dat is het 3e oog. Het helder zien via de minds-eye, zo noemen we het ook. Oftewel hij of zij kan via visioenen en beelden, informatie ontvangen. Helderziendheid is slechts 1 kanaal. Er gebeurt altijd veel meer op alle zintuigelijke niveau’s.

 

 

 

 

Wat zijn de verschillende kanalen die we allemaal bezitten? 

Er zijn meerdere manieren waarop informatie kan binnenkomen en worden ontvangen. Dit heeft te maken met de zintuigen die we hebben. Zo bestaat er heldervoelen, helderweten, helderhoren, helderproeven, helderruiken en helderzien. 

Het meest prominent bij iedereen aanwezig is het heldervoelen. Denk maar eens aan het moment dat iemand waarvan je houdt, de kamer binnen komt lopen en je voelt meteen dat diegene iets dwars zit. Ondanks de ogenschijnlijke glimlach die hij of zij op het gezicht heeft getoverd. Herken je dat? Nou, dit is een voorbeeld van heldervoelen. Ken je dat gevoel dat je opeens iets weet. Dat je gewoon weet dat iets gaat gebeuren of iets zo is. Je weet niet waar het vandaag komt, het is er gewoon. Het is een weten. 

Dit noemen we dan ook. Helderweten, helderweten is de versterkte vorm van heldervoelen. Daar ligt het ‘t dichtste bij. En dan hebben we helderhoren. Dit is een vorm van horen van informatie in je hoofd die niet afkomstig is van je eigen gedachten. Via helderruiken kan je opeens een geur waarnemen die niet echt aanwezig is, bijvoorbeeld en parfum of bijvoorbeeld de rook van een sigaar. En via helderproeven kan ook letterlijk via je smaakpapillen informatie ontvangen. 

 

Hoe kan het dat in iedereen deze zogenoemde ‘gave’ verborgen zit?

In de basis zijn we allemaal hetzelfde. Dus iedereen is in staat om deze kanalen te ontwikkelen. Zoals ik al zei: Heldervoelen is het meest gebruikt en kan je heel goed trainen. De andere kanalen ontwikkelen zich dan ook mee. Vaak ontstaat er dan een voorkeurskanaal. Zowel voor het medium als ook voor de persoon die bijvoorbeeld iets van zich wil laten horen. 

Dus ik wil niet meer over een gave praten. Ik wil praten over een goed ontwikkeld kanaal. Een goed getraind zintuig. Natuurlijk is een bepaalde gevoeligheid en aanleg meegenomen. 

 

Ik zeg altijd, iedereen kan leren voetballen, iedereen kan tegen een bal trappen maar niet iedereen komt in het Nederlands elftal terecht. Daar is net wat meer aanleg voor nodig. Maar kijk hoe topsporters trainen, dag in, dag uit, dat doen professionele mediums en psychics ook. Oefenen, oefenen en dan kan je uitblinken in wat je doet. Is dat een gave? Nee, dat is een natuurlijk gegeven met een bepaalde aanleg. Dus, iedereen kan het leren en een medium of psychic is ook absoluut niet bijzonder of specialer of anders dan anderen. Het is gewoon iemand die goed getraind heeft, in het beheersen van een bepaalde discipline. 

 

Dit is dan ook de sleutel tot het ontwikkelen van je intuïtieve talenten. Want die heb je 100%! 

Iedereen kan zich ontwikkelen. Je hoeft niet medium, psychic of iets in die trant te worden. Maar je kan perfect je hart en Ziel volgen, als je weet en voelt, hoe je je intuïtieve talenten moet inzetten.  Je kan je passie gaan leven, hetgeen doen wat je het liefst doet. Of beter gezegd, het is dan bijna onmogelijk om niet je passie te leven en je oneindige potentieel te benutten. Dan kom je in een prachtige flow terecht, waarbij je leven zich als het ware ontvouwt. “Toevalligheden” komen op je pad met dank aan synchroniciteit en je ontvangt dagelijkse ondersteuning van datgene, wat grootser en ontastbaarder is dan de grenzen van het aardse bestaan en de wetenschappelijk meetbare kennis. 

 

Klinkt dit goed? Voelt dit goed?  Dan raad ik je aan de oefeningen te doen behorende bij de 1e 5 podcasts. Podcast 1 t/m 5 die leggen namelijk een krachtige fundering voor je intuïtieve ontwikkeling. En een fundering is van essentieel belang. Deze week is er geen extra oefening of download. Ik stuur je even terug naar de voorgaande podcasts. Puur omdat ik je eerst aanraad om goed de basis te integreren in je systeem. Zie het maar zo: Voordat je leert vliegen en de lucht ingaat met het vliegtuig is het handig om te weten hoe je moet landen en hoe je veilig aan de grond komt toch?

Dat is de basis die je legt met de oefeningen van de 1e 5 podcasts. Mijn advies deze week. Doe de podcast oefening waar je je toe aangetrokken voelt. Niet denken maar voelen. Ga uit dat hoofd, en voel. Wat voelt goed, waar voel je een pull naartoe. Een ‘pull’ is een aantrekking die je voelt van binnenuit. Volg dat gevoel. Luister niet naar wat anderen doen of zeggen. Dit kan alleen jij voelen en intern waarnemen. Luister naar die innerlijke stem, de stem van je innerlijk weten, je kompas, de stem van je Ziel.

Heel veel succes met het leggen van een stevige fundering, en heel graag tot de volgende podcast!

In de Shownotes link onder deze podcast vind je alle informatie terug over hetgeen ik zojuist heb verteld. Ik wens je heel veel succes en graag tot de volgende keer! 

All Rights Reserved © 2020 EnergyJoy

Script: Spiri- Wat?

bottom of page